Limburg I Noord- Brabant I Zeeland I Utrecht I Zuid-Holland I Noord-Holland I Gelderland I Overijssel I Drenthe I Friesland I Groningen I Buitenland

 


Brigade Koninklijke Marechaussee
Alphen.

De brigade Alphen werd uitgezet op 22 mei 1847 en opgeheven op 1 maart 1943. Wederom uitgezet op 26 november 1946 en opgeheven en gesloten op 1 oktober 1954.


Politionele zorg na de Franse tijd, vanaf eind 1814, werd het algemeen politietoezicht een zaak van het korps marechaussee. Zij werd verantwoordelijk voor ordehandhaving, veiligstellen van uitvoering van wetten, waken over de veiligheid van grote wegen en de landsgrenzen. Tot 1824 viel Alphen en Riel onder verantwoordelijkheid van de marechaussee Tilburg en vanaf dat jaar onder het korps marechaussee Baarle-Nassau. In 1843 volgde er een reorganisatie, waarbij plannen werden ontwikkeld om de brigade Baarle-Nassau over te plaatsen naar Alphen. Het duurde tot 1847, toen werd de nieuwe door de gemeente Alphen en Riel gebouwde kazerne aan de Goedentijd, aanbesteed voor een bedrag van fl. 3475,-- , voor het eerst betrokken door 1 brigadier en vier marechaussees. In de jaren 1873, 1884 en 1895 volgden er gedeeltelijke vernieuwingen. Tot aan 1912 werd het huurcontract met de gemeente telkens verlengd met een periode van 12 jaar, waarbij de oorspronkelijke huurprijs van fl 250,- per jaar pas met ingang van 1900 verhoogd werd tot fl. 300,-. Per 1912 waren er telkens maar huurcontractverlengingen voor een periode van twee jaar. Eind december 1916 betrok de brigade der marechaussee een nieuwe kazerne aan de Baarleseweg in Alphen. De voormalige kazerne aan de Goedentijd, nog steeds eigendom van de gemeente, werd in 1917 verkocht voor fl. 2414,-. In 1977 volgde afbraak.Fotoarchief Henk Oosting.Fotoarchief Henk Oosting.


Voormalige marechausseekazerne Alphen.


De voormalige marechausseekazerne van de brigade Alphen.2009
(Foto van Wieger Steenbergen)

Gevraagd foto's of afbeeldingen betreffende de brigade.
 

 

Noord-Brabant

homepage

Alphen
Asten
Baarle-Nassau
Bergen op Zoom
Bergeijk
Bladel
Boxmeer
Boxtel
Breda
Budel
Cuijk
Dussen
Eindhoven
Etten
Geffen
Gilze-Rijen
Goirle
Grave
Heeze
Helenaveen/Griendtsveen
Helmond
Den Bosch
Heusden
Hilvarenbeek
Hoogerheide
Kaatsheuvel
Keizersveer
Moerdijk
Oirschot
Oss
Oudenbosch
Putte/Ossendrecht
Raamsdonksveer
Reusel
Roosendaal
Rucphen
Sprundel
Steenbergen
Strijbeek
Tilburg
Uden/volkel
Valkenswaard
Veghel
Vierlingsbeek
Waalwijk
Welschap
Willemstad
Woudrichem
Zevenbergen
Zundert

 

Laat uw  "marechausseesporen" niet verloren gaan. Deel deze met anderen.   Mail ons.