Limburg I Noord- Brabant I Zeeland I Utrecht I Zuid-Holland I Noord-Holland I Gelderland I Overijssel I Drenthe I Friesland I Groningen I Buitenland

 


Koninklijke Marechaussee
brigade Schinveld.

De brigade Schinveld werd uitgezet op 4 januari 1883 en opgeheven op 13 maart 1923 waarna de brigade werd gevestigd te Brunssum.

Op 18 december 1882 stuurt de toenmalige divisie-commandant der Koninklijke Maréchausée in Limburg, majoor Verniers van der Loeff, een brief naar burgemeester Jan Mathijs Beckers van Schinveld waarbij hij deze in kennis stelt dat er een marechaussee afdeling in Schinveld wordt uitgezet als voetbrigade.

Op 4 januari 1883 worden een onderofficier en twee manschappen in de gemeente Schinveld gevestigd. Ze worden gehuisvest in het voormalige Kloostertje op de hoek Heidestraat/Kerkstraat. Wegens slecht onderhoud voldeed dit pand op termijn niet meer en in 1902 laat de burgemeester van Papenhoven, de heer Mathieu (Conradus Johannes Mathijs) Vencken, op zijn grondstuk aan de Brunssummerstraat in Schinveld een nieuwe kazerne voor de Marechaussee bouwen. Deze heer Vencken is getrouwd met Marie (Maria Catharina Hubertina) Beckers uit Schinveld, van wie de grond afkomstig is.

Op 3 juli 1903 (?) wordt het pand aan de Brunssummerstraat betrokken. De marechaussee had destijds een andere taak dan de huidige Marechaussees. Het waren meer politieambtenaren, ze moesten de orde handhaven, zorgen voor de naleving van wetten en de veiligheid van grenzen en grote wegen bewaken. Hun werkterrein strekte zich uit tot de omliggende plaatsen. In de volksmond werden ze ook wel gendarmes genoemd.

Door de sterke toename van de bevolking door de mijnbouw, werd het noodzakelijk een grotere (en bereden) brigade op te bouwen en werd de brigade Schinveld opgeheven op 13 maart 1923, waarna de brigade werd gevestigd te Brunssum. Wat mogelijk heeft bijgedragen aan de verhuizing is de weigering van de heer Vencken om een paardenstal te bouwen achter de Marechaussee kazerne in Schinveld.

Na de Tweede Wereldoorlog  wordt het pand verdeeld in 2 (huur)woningen. Waarna in november 1983 wordt in de voormalige kazerne een drukkerij gevestigd. Aan de naam is niet voorbij gegaan aan de oorspronkelijke bestemming van het pand . De drukkerij draagt de toepasselijke naam van "drukkerij à Gendarme".
(
Schinveld van heemkundevereniging de Veersjprunk)

(Schinveld heemkundevereniging de Veersjprunk)


(Schinveld heemkundevereniging de Veersjprunk)


Marechausseekazerne met personeel brigade Schinveld.
(Fotoarchief Jo Gelissen kapt.bd der KMar)


 Brigade Schinveld omstreeks 1914.
Mijn grootvader (Lange man)  2e van rechts JD.Rijnders.
Op de voorgrond zijn zoon(tje) mijn vader.
(ingez: Jan Rijnders)


1814. Owmr. Jan Dirk Rijnders met vrouw en zoontje voor de kazerne te Schinveld.
(ingez. Jan Rijdenders Klzn)


1814. Owmr. Jan Dirk Rijnders met vrouw en zoontje voor de kazerne te Schinveld.
(ingez. Jan Rijdenders Klzn)



Grenswacht nabij Schinveld


Vanaf 1 april 1928 wordt het korps politietroepen in de voormalige kazerne de douane gevestigd, belast met de bewaking van de grens en aanhouden van smokkelaars. Hun officiële taak is het verrichten van politiediensten ten behoeve van het leger. Deze politietroepen waren voorheen gevestigd in Doenrade en werden vanwege hun grijze uniformen “de grieëze” genoemd. De politietroepen werden door de Duitse bezetter in mei 1940 uit hun functie ontheven.
(Schinveld heemkundevereniging de Veersjprunk)

 

 

         
In de voormalige Marechausseekazerne aan de Brunsummerstraat 36 te Schinveld gemeente Onderbanken is thans een drukkerij gevestigd. Aan de naam is niet voorbij gegaan aan de oorspronkelijke bestemming van het pand . De drukkerij draagt de legendarische naam van "drukkerij à Gendarme".
 

           
(foto's van Jo Gelissen)
In Schinveld is de drukkerij uit het gebouw verdwenen.


      (fotoarchief van Jan Jacobs)
 

Klik voor groter formaat
 

 

Homepage

Ambij
Arcen
Beek
Brunssum
De Peel
Echt
Eijsden
Geleen
Gennep
Grathem
Gulpen
Heerlen
Heythuizen
Hoensbroek
Höngen
Horst
Hulsberg
Kerkrade
Maastricht
Nieuwenhagen
Maastricht-west
Ottersum
Oud-Vroenhoeven
Panningen
Reuver
Roermond
Roosteren
Schinveld
Siebengewald
Simpelveld
Sittard
Slenaken
Spekholzerheide
Susterseel
Swalmen
Tegelen
Thorn
Tuddern
Vaals
Venlo
Venray
Vlodrop
Weert
Well

 

Laat uw  "marechausseesporen" niet verloren gaan. Deel deze met anderen.   Mail ons.