Limburg I Noord- Brabant I Zeeland I Utrecht I Zuid-Holland I Noord-Holland I Gelderland I Overijssel I Drenthe I Friesland I Groningen I Buitenland

 


Koninklijke Marechaussee
Brigade Swalmen.

De brigade werd uitgezet op  6 augustus 1951 en opgeheven op 1 juli 1973.


1951. Het personeel van de brigade Swalmen bij de opening van de  marechausseekazerne. 3e van links de wmr. J.J. van Berlo,(vader van de inzender) rechts naast hem staat de toenmalige brigadecommandant ow. van Leenen.
(ingez: Frans van Berlo)


1951. Foto van de gasten bij de opening van de marechausseekazerne Swalmen. Rechts Aoo. M.Wolters. (grootvader van de inzender)
(ingez: Frans van Berlo)


Doorlaatpost brigade Swalmen.


Uitreiking van de medaille voor 24 jaar trouwe dienst aan Owmr. J.J. van Berlo Bc Swalmen in september 1961 te Swalmen. Op de foto achter J.J. van Berlo de wmr. J.van der Meijden. Majoor Schultze spelt de medaille op.
(ingez: Frans van Berlo)


Aoo. J.J. van Berlo. Commandant van de brigade Swalmen.
(foto van Frans van Berlo)


Jaren 60. Marechausseekazerne van de brigade Swalmen.


 


De voormalige marechausseekazerne Swalmen. Het wapen boven de deur is een fantasie van de huidige eigenaar.
(foto van John Kuijpers)


1943. De marechausseebrigade Swalmen tijdens de WOII. Bovenste rij:  v.l.n.r. Stooter,  Quadvlieg, de Vries, J.J.van Berlo (vader van inzender), Jansen, de  Jong, Gaarthuis en Loys.
zittend: v.l.n.r. Lutters, M.Wolters  grootvader inzender) en Vermeulen.
(ingez: Frans van Berlo)

In het boekwerkje “Swalmen ’40-‘45”  is het volgende te lezen

”Tijdens de vijf oorlogsjaren heeft een uiteenlopend aantal politiemensen dienst gedaan in Swalmen. Een aantal was afkomstig uit het – inmiddels opgeheven - Nederlandse leger; er werkten mensen van de marechaussee en soms capitulanten   Het bureau was eerst aan huis van groepscommandant Wolters  in de Bosstraat (thans fam. Peeters-Konings). Toen de zusters van het Groene Kruis verhuisden vanuit het gebouw aan de Marktstraat (thans “ ’t Kesjotje”), werd hier het politiebureau gevestigd.

De brigadecommandant heette M.Wolters (grootvader van inzender) had de rang van opperwachtmeester en wachtmeester Lutters was plaatsvervangend brigadecommandant.

Op 1 mei 1943 vonden er ingrijpende zaken plaats: Marechaussee, Rijksveldwacht en Gemeenteveldwacht werden opgeheven en ondergebracht in een korps, te weten het ‘Korps Staatspolitie”. De  brigades werden opgeheven en de politieambtenaren (van de Staatspolitie) werden over alle gemeenten verdeeld, echter met dien verstande dat de vroegere brigadecommandant nu groepscommandant ging heten; herinnert zich dhr.N.de Jong, die in oktober 1940 van de brigade Swalmen deel uit maakte . Na de oorlog, in 1946 werd het korps Koninklijke Marechaussee in ere hersteld en werd het Korps Rijkspolitie opgericht. De Staatspolitie verviel en Rijks- en Gemeenteveldwacht werden niet heropgericht. In de steden ontstond weer “Gemeentepolitie” aldus dhr. N.de Jong. “ (einde citaat). Schrijver E.Janssen – van Avesaath.
(ingez: Frans van Berlo)

 

 



 

Homepage

Ambij
Arcen
Beek
Brunssum
De Peel
Echt
Eijsden
Geleen
Gennep
Grathem
Gulpen
Heerlen
Heythuizen
Hoensbroek
Höngen
Horst
Hulsberg
Kerkrade
Maastricht
Nieuwenhagen
Maastricht-west
Ottersum
Oud-Vroenhoeven
Panningen
Reuver
Roermond
Roosteren
Schinveld
Siebengewald
Simpelveld
Sittard
Slenaken
Spekholzerheide
Susterseel
Swalmen
Tegelen
Thorn
Tuddern
Vaals
Venlo
Venray
Vlodrop
Weert
Well

 

Laat uw  "marechausseesporen" niet verloren gaan. Deel deze met anderen.   Mail ons.