Fotoalbum van Silis Noorloos.
(schipper van het RV151 brigade Lobith)


Embleem van de Genietroepen waartoe de schippers behoorden.


Na de basisopleiding in 1969 kwam ik op de vaar en duikersschool in Grevecour, hier kregen we theorielessen voor het behalen van het militair vaarbewijs. De theorielessen werden met praktijklessen afgewisseld en daarvoor werden polyester boten met schottelaandrijving gebruikt zie foto.

 


Bovenstaande 3 foto's . Ook werd geoefend om de boot op een auto te zetten.Vanwege de hellingshoek werd dit met draaiende ( luchtgekoelde motor ) gedaan zodat geen water in de motor kon komen.


Uit mijn lichting was ik de enige om naar Lobith te gaan en daarom oefende we met de RV 155 op de Maas. Om het langszij komen naast schepen te kunnen oefenen werd gebruik gemaakt van een varende sleepboot de RV 15.


Na deze opleiding mocht ik me bij de brigade in Lobith gaan melden.
Vervolgens ging ik mee naar de haven en werd door majoor Kip ingedeeld.


De RV 151 werd mijn boot samen met een andere schipper.


Tijdens het contoleren van de ten anker liggende schepen werd met 2 hamburgers tegelijk gevaren, ieder in een aangegeven vak, om plaatjes te schieten werden camera's aan elkaar over en weer gegeven.


Wanneer door hoog water de kade onder water stond en de steigers niet gebruikt konden worden, kwamen de schepen in de vluchthaven.


Tijdens een wandeling door Leiden kwam ik nog een oude bekende boot tegen.


 

 

 

Laat uw  "marechausseesporen" niet verloren gaan. Deel deze met anderen.   Mail ons.