Limburg I Noord- Brabant I Zeeland I Utrecht I Zuid-Holland I Noord-Holland I Gelderland I Overijssel I Drenthe I Friesland I Groningen I Buitenland

 


 Koninklijke Marechaussee
Brigade Heeze.


De brigade Heeze werd uitgezet op 1 juli 1818 en opgeheven op 1 maart 1943.


Wederom uitgezet op 10 april 1947 en opgeheven op
1 oktober 1954.


Krantenknipsel uit 1877.


Marechausseekazerne van de brigade Heeze gevestigd aan de Kapelstraat 96 te Heeze. Jaren 20-30.

Sleutel van de gevangeniscel van de marechausseekazerne te Heeze.
(foto van en in bezit van Mw.Dorine Boelens)2-9-12*

Het was niet Kapelstraat 2 maar  96. Het eerste gedeelte, het grootste gedeelte woonde de opper en dit huis is nog steeds zoals op de afbeelding staat en valt onder de monumentenzorg.

Dit gedeelte was in die tijd aangekocht door de mejoufers van Schalen.
Het middelste gedeelte was voorheen de paardenstal en hier is nu een reisbureau in gevestigd. Dit was aangekocht door de dames Tausch.

Het meest linkse gedeelte heeft mijn opa Harrie Boelens in 1922 gekocht en dit was voorheen het wachtmeester huis en daar achter lag ook de gevangenis.

Mijn opa is hier een schoenmakerij in begonnen en heeft het huis verhoogd. Zowel mijn vader, oom en tantes als ik en mijn broers zijn hier geboren en getogen.

Omstreeks 1987 is het pand afgebroken, helaas ook de gevangenis waar ik als kind nog veel in heb gespeeld. Momenteel is op deze plaats een Hema gebouwd. De huisnummers zijn nu 110, 112 en 114.
De tuinen van de panden waren ruim 100 meter diep.
Top om zo’n oude foto terug te zien.
(tekst van  Dorine Boelens aan marechausseesporen)17-8-2012

 


(foto Piet van Duppen) 18-8-12

Gebeurtenis in Heeze in 1916.
De moord op marechaussee Molenaar

Op een keer, toen de groep stropers bij Mie Peels in de hut zaten, beraamden zij een wraakactie tegen Van Mol. Met acht man gingen zij naar Geldrop kermis. Tegen twaalf uur in de nacht waren zij allen aanwezig in café Van Gaal tegenover de kerk van Geldrop.

Veldwachter Van Mol en veldwachter Jac Snoeks van Geldrop waren ook in het café, om deze kermisvierders van buiten Geldrop in de gaten te houden. Op een bepaald moment sloeg een van de stropers de lamp kapot en met messen gingen zij de veldwachters te lijf.

Van Mol was meteen verdwenen. De marechaussee uit Heeze schoot te hulp. Een 23-jaar oude marechaussee, Engelbertus Molenaar, werd zwaar gewond. Hij had een steek in de hartstreek en daarna vier diepe steken in de hals gekregen. Tien minuten later overleed hij. De moord met Geldrop kermis gebeurde op 5 september 1916.

De stropers konden ontsnappen. Enkelen werden al snel opgepakt. Aanvankelijk werd ook een zekere Garibaldi verdacht, maar die had niets met de moord van doen. Hoofdverdachten waren Vlemmings, Van de Laar en Stokmans. Zonder de hulp van de marechaussee zouden zowel Van Mol als Snoeks zijn vermoord. Dat was althans de opzet van dit kermisbezoek. Snoeks was wel gewond geraakt, maar door de directe verpleging van dokter Van Erp kon hij snel zijn dienst weer hervatten. De moordwapens werden bij de fabriek van Pessers teruggevonden. Niet alle daders waren direct gepakt. De laatste werd opgepakt bij de Aalsterhut, waar hij dacht een goed heenkomen te hebben gevonden. Wie van de groep uiteindelijk de dodelijke steken heeft toegebracht, bleef voor de rechtbank altijd onzeker. Het was stikdonker, zodat niemand het had gezien. Bijna zeventig jaar later wisten enkele van de daders nog haarfijn het verhaal uit de doeken te doen en de werkelijke moordenaar aan te wijzen...


Aanbesteding Marechausseekazerne te Heeze.
Publicatie uit de Meijerijsche Courant van 28-12-1922.
Met dank aan Ad vd Moolenbroek. SHGV.


In de jaren 30 gebouwde nieuwe Marechausseekazerne aan de Rijksweg te Heeze.
 


Dezelfde kazerne na opheffen van de brigade in de jaren 50. In gebruik als bureau van de Rijkspolitie en later als woonruimte.


De voormalige Marechausseekazerne in Heeze in 2007.
(foto Piet van Duppen)
Gevraagd meer info over deze voormalige brigade.
 

 

 

Noord-Brabant

homepage

Alphen
Asten
Baarle-Nassau
Bergen op Zoom
Bergeijk
Bladel
Boxmeer
Boxtel
Breda
Budel
Cuijk
Dussen
Eindhoven
Etten
Geffen
Gilze-Rijen
Goirle
Grave
Heeze
Helenaveen/Griendtsveen
Helmond
Den Bosch
Heusden
Hilvarenbeek
Hoogerheide
Kaatsheuvel
Keizersveer
Moerdijk
Oirschot
Oss
Oudenbosch
Putte/Ossendrecht
Raamsdonksveer
Reusel
Roosendaal
Rucphen
Sprundel
Steenbergen
Strijbeek
Tilburg
Uden/volkel
Valkenswaard
Veghel
Vierlingsbeek
Waalwijk
Welschap
Willemstad
Woudrichem
Zevenbergen
Zundert
Laat uw  "marechausseesporen" niet verloren gaan. Deel deze met anderen.   Mail ons.