De Guardia Civil Spanje.
(afbeeldingen)

Geschiedenis
Na de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Fransen, die in 1814 beŽindigd was, ontstonden met name op het Spaanse platteland allerlei problemen met criminaliteit. Dit deed bij de toenmalige koning van Spanje Ferdinand VII het besef groeien dat er een autoriteit moest komen om de criminaliteit te beteugelen. De toen in het leven geroepen gewapende eenheden brachten echter niet het gewenste resultaat en op 28 maart 1844 werd besloten tot de oprichting van de Cuerpo de Guardias Civiles. Het decreet van 13 mei van dat jaar vormde de aanleiding voor de officiŽle oprichting van de Guardia Civil.

Ten tijde van de burgeroorlog en het regime van Generaal Franco had de Guardia Civil een niet zo positief imago. Zo stonden ze erom bekend om Franco tegenhangers op te pakken, de te martelen en zelfs te doden. Voor veel Spanjaarden is de Guardia Civil nog steeds niet helemaal pluis al is dat tegenwoordig nergens op gebaseerd.

Huisvesting
Om te vermijden dat de leden van de Guardia Civil de burgers bevoordelen, hebben de agenten weinig contact met de burgers. Ze worden aangesteld in een andere streek dan waar ze oorspronkelijk wonen, ze kennen dus niemand in de omgeving van de standplaats. Ze wonen daarnaast met de hele familie in kazernes. Als een lid van de Guardia Civil trouwt met iemand uit de omgeving, dan wordt hij overgeplaatst naar een andere streek.

De Guardia Civil maakt tegenwoordig deel uit van twee ministeries; het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Ministerio del Interior) en het Ministerie van Defensie (Ministerio de Defensa). De Guardia Civil opereert vooral op het platteland en in dorpen en steden onder de 20.000 inwoners maar is overal in Spanje te zien. De Guardia Civil heeft als taak om de bevolking te beveiligen, op zee acties uit te voeren, terrorisme te bestrijden en dieren en natuur beschermen met speciale afdelingen.

Naast de Guardia Civil kent men ook nog de Policia Nacional die ongeveer dezelfde taken heeft als de Guardia Civil maar dit kan nog wel eens voor verwarring zorgen onder de bevolking. Naast deze twee politiemachten zijn er nog meer te vinden, lees daar alles over in het artikel geplaatst op WikiSpanje.nl

Tijdens een bezoek aan Spanje heb je ongetwijfeld agenten van de Guardia Civil gezien omdat ze bij vliegvelden aanwezig zijn voor de controle (behalve in CataloniŽ en Baskenland) en daarnaast op de wegen het verkeer in de gaten houden en de grensbewaking doen Ė (Remco Stoffer)
(Bron: Spanje vandaag actueel nieuws)

2016.


Embleem Guardia Civil (Sp)


De Carabiniere en de Guardia Civil is  gelijk het Wapen der Koninklijke Marechaussee een militair politiekorps.

 

 

 

 

Zusterkorpsen:
Guardia Civil
Rijkswacht
Carabinieri

Laat uw  "marechausseesporen" niet verloren gaan. Deel deze met anderen.   Mail ons.