Marechaussees  | Vrouwen  |  Wachtmeester  |  Opperwachtmeester  |  Anderen   | Brigades  | Home  |

 

 


Anekdote van oud marechaussee Don van Riel.

Brigade Koninklijke Marechaussee Valkenswaard.

Ik heb s-nachts met de douane en de toenmalige veldpolitie dit was een onderdeel van de Rijkspolitie die gespecialiseerd was in het bestrijden van smokkel en stropen nachtenlang in een greppel in het bos bij de grens met BelgiŽ gelegen met in mijn hand en stuk touw van ongeveer 2 meter met daaraan weer een rij kraaienpoten die ik bij nadering van een smokkelauto over de weg moest trekken zodat de smokkelauto in de kraaienpoten reed met als gevolg een aantal lekke banden waardoor hij zijn rit moest beŽindigen. Dit was in 1967 de tijd dat ik was gelegerd op de Brigade KMar Valkenswaard waar ik dienst deed als motorrijder op de motorpool en waar wij als grensbrigade bewakingsgebied 1e linie verantwoordelijk waren voor de grens tussen Luijksgestel en Borkel Schaft. Ik ben nog steeds in bezit van een kraaienpoot deze heb ik overgehouden aan een achtervolging op mijn Harley Davidson achter een klein vrachtautootje die toen ik bezig was met mijn taak als marechaussee met tellen van inkomend verkeer Nederland. Hij raasde vanuit BelgiŽ zonder te stoppen bij de grens door naar Nederland waardoor ik de opdracht kreeg van de douane om hem tot stoppen te dwingen. Ik sprong op mijn Harley en met snelheden van ver boven de honderd kilometer raasde ik achter dat kleine vrachtautootje aan, toen ik vlak achter hem reed gooide de bijrijder een vijftigtal kraaienpoten door een kachelpijp die liep vanuit de cabine schuin achterwaarts door de vloer achter de achterassen Ėanders reed hij zelf door de hem gegooide kraaienpoten.
Door krachtig te remmen kon ik voorkomen dat ik door die kraaienpoten reed. Dat het een waanzinnige en onzinnige opdracht was waar mijn leven op het spel stond werd even later duidelijk toen bleek dat de douane aan de grens de post in Reusel hadden gebeld die heel simpel naar buiten waren gelopen en het vrachtautootje die beladen was met boter een stopteken hadden gegeven.

 

Marechausseesporen langs de grens.
Op de FIETS in blauw, hoge dichte kraag, pet op,  lange regenjas aan,  pistool om en volle patrouilletas om je nek met daarin het bekende opsporingsboek en patrouilleopdracht bij weer en geen weer van de Brigade Valkenswaard naar de doorlaatposten  Reusel of Borkel Schaft heen en weer terug fietsend.
Op de patrouilleopdracht stond een adres vermeld met telefoonnummer alwaar je moest melden voor verdere of onderweg opgedane bijzonderheden.
OF OP DIT ADRES ZAT de Brigadecommandant ter controle gebracht door de chauffeur van de combi of bij mooi weer de jeep of jij dit allemaal wel had afgelegd op de FIETS en weet je waarom omdat je elke maand fietsengeld kreeg en wel 9 gulden per maand. Daarvoor moest wel wat gedaan worden dat vond tenminste de Brigadecommandant de AOO Blom. WAAROM een keer per jaar bij de JAARLIJKSE INSPECTIE kwam de Divisiecommandant op de brigade stonden wij met de hele brigade aangetreden met aan de rechterhand de FIETS. De Divisiecommandant kwam langs wij moesten dan het voorwiel van de FIETS optillen en de dynamo op het voorwiel zetten. De Brigadecommandant de Aoo Blom draaide dan aan het voorwiel zodat de Divisiecommandant kon zien dat het voorlicht brandde en de Aoo keek of het achterlicht brandde bij een goedkeurende knik van de Divisiecommandant was er de goedkeuring voor weer een jaar lang FIETSENGELD a 9 gulden per maand.
 Don van Riel ,oud Marechaussee 1e klas

 

 

 

Laat uw  "marechausseesporen" niet verloren gaan. Deel deze met anderen.   Mail ons.